Tips & Inspiratie

Hier lees jij alles over onze blogs, tips en nieuwste projecten.

Een lichtplan in 3 stappen

Een lichtplan in 3 stappen

<< Terug naar overzicht

Een lichtplan in 3 stappen

2 MEI 2022

Share:

Licht is heel belangrijk in een winkel en wordt vaak onderschat, maar welke spots heb je nodig en hoe kan je licht gebruiken om meer uit je winkel te halen? Hiermee willen wij je in 3 stappen helpen om een professioneel lichtplan op te stellen voor je winkel.

Voor een professioneel lichtplan kan een winkel worden verdeeld in 2 zones: i) presentatiezones en ii) algemene zones. Licht moet de nadruk leggen op de je producten waardoor de aandacht hier naartoe gaat. Daarom beginnen we hier ook mee. Eventuele sfeerverlichting (bijvoorbeeld een hanglamp boven een tafel) wordt niet meegenomen in een lichtplan.

1. presentatieverklichting

Je kan kiezen tussen inbouw-, opbouw- en railspots. Met railspots blijf je flexibel en kan je later gemakkelijk je verlichting in het lichtplan aanpassen wanneer nodig door spots van de rails af te halen of er juist bij te hangen. Het model en kleur kan je naar eigen smaak kiezen.

TYPE LAMPEN​​

Je kan kiezen tussen inbouw-, opbouw- en railspots. Met railspots blijf je flexibel en kan je later gemakkelijk je verlichting in het lichtplan aanpassen wanneer nodig door spots van de rails af te halen of er juist bij te hangen. Het model en kleur kan je naar eigen smaak kiezen.

Kelvin

Hoe warm/geel een lamp is wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe lager het aantal Kelvin hoe warmer het licht, dus hoe hoger hoe witter. Voor presentatieverlichting in winkels is ons advies om altijd spots te nemen 3000 kelvin. Alleen voor bijvoorbeeld horeca, lunchroom en broodprestatie kan je spots met 2700 kelvin gebruiken om sfeer te creëren. Voor werk- of productieruimten kan je juist weer spots gebruiken met 4000 kelvin.

Lumen

Lumen is de kracht die een bepaalde lamp uitstraalt. Je kan het vergelijken met de PK’s van een auto. In het geval van Lumen wil meer wil niet altijd zeggen dat het beter is. Het gaat om de balans tussen kracht, hoeveelheid spots en de toepassing (presenteren of juist sfeer). Over het algemeen adviseren wij 3000 lumen voor presentatieverlichting. Bij sfeerverlichting kan je denken aan 500 lumen.

Hieronder een overzicht op vuistregels van door ons geadviseerde lumen per toepassing:

specifieke kleuren

Naast de standaard kleuren kan je kiezen voor speciaal ontwikkelde food-kleuren. Voor bijvoorbeeld:

Kijk hiervoor op onze website of stuur ons een berichtje om meer te weten te komen over de ontwikkelde foodverlichting om zo een uniek lichtplan op te stellen. Houd daarom onze blog in de gaten voor de blog over deze verlichting met speciale foodkleuren.

2. montage presentatiespots

In de eerste stap van dit lichtplan heb je bepaald welke lampen je het beste kan gebruiken. In stap 2 laten we zien waar en hoe je het beste de spots kan ophangen.

Hoeveel lampen je moet hebben ligt aan hoeveel oppervlakte je moet presenteren. Dus volgens de vuistregel moet je per 1-1,5 meter een presentatiespot (uit stap 1) ophangen om voldoende licht te hebben. Hang de spots even ver uit elkaar.

Dit plan gaat er vanuit dat de spots 3 meter boven de grond hangen. Deze hoogte kan je met rails altijd bereiken door de rails te pendelen met staaldraad. Als je de lampen hoger of lager wilt ophangen neem dan contact met ons op.

Een speciale presentatiezone is de etalage. Deze moet erg licht zijn om het te winnen van het dag/zonlicht overdag. Een goed verlichte etalage heeft stopkracht en zorgt voor meer klanten in je winkel.

Kies ervoor om 2-5 spots voor elk raam te hangen – afhankelijk van de grote van het raam. Deze spots richt je recht naar beneden om zo veel mogelijk contrast te krijgen.

3. ALGEMENE VERLICHTING​

In de laatste stap van het lichtplan bekijken we of je nog “donkere” zones over hebt. Als je op je plattegrond de presentatieverlichting opneemt zoals in stap 1 en 2 uitgelegd, kan je nog plekken in je winkel waar te weinig spots hangen. Bijvoorbeeld in looproutes, een werkgedeelte achter de toonbank of een WC.

Kies hier per 2m2 een spot die recht naar beneden gericht is, een zogeheten downlight. Voor een ruimte van 12m2 kan je dan ongeveer 4 van dit soort downlighters gebruiken als vuistregel. Vaak heb je al punten in de winkel zitten waar deze downlights in verwerkt zitten in de variatie van spaarlampen. Deze kan meetellen als algemene verlichting.

Voorbeeld van een plattegrond waarop de downlighters zijn uitgelicht​

TOCH PERSOONLIJK ADVIES?​

Elke winkel is anders, en daarmee is elk lichtplan. Een goed lichtplan is essentieel voor een winkel en zorgt bewezen voor een hogere omzet.

Deze quick guide voor een professioneel lichtplan hebben wij samengesteld met de mannen van Lixero. Als je een professioneel lichtadvies wil laten opstellen of een andere vraag hebt dan denken wij graag met je mee. Neem dan contact met ons op via contact@peackinterior.com.

Wil je graag meer informatie? Neem dan contact met ons op
CONTACT OPNEMEN
Producten die horen bij deze blog

CONTACT ONS
NIEUWSGIERIG NAAR WAT VERLICHTING VOOR JOUW WINKEL KAN DOEN?
Neem dan eens contact op en vraag naar de mogelijkheden? Wij adviseren je graag vrijblijvend.
CONTACT OPNEMEN

Terug naar blog