Winkelverlichting

Winkelverlichting voor jouw zaak

Winkelverlichting. Helaas een vaak onderbelicht onderwerp binnen winkelinrichting. Zonde, want de effecten van de juiste (hoeveelheid) verlichting zijn enorm. Verlichting heeft een bewezen effect op het koopgedrag van consumenten in retail- en verkoopomgevingen. De juiste verlichting kan de interesse van klanten wekken, de perceptie van productkwaliteit en -waarde verbeteren en het comfort van klanten verbeteren. De combinatie van deze verschillende onderdelen zullen resulteren in een hogere omzet en winkelbeleving.


De effecten van geslaagde winkelverlichting

Zoals eerder genoemd, kan verlichting een groot effect hebben op de prestatie en presentatie van jouw zaak. Ken jij deze effecten al?

1. Aandacht trekken: Verlichting kan worden gebruikt om de aandacht van consumenten te trekken naar specifieke producten of delen van de winkel. Bijvoorbeeld, heldere verlichting kan worden ingezet om nieuwe of populaire producten te benadrukken en zo de interesse van klanten te wekken. Trekt een hoek in jouw zaak weinig aandacht? Probeer dit eens op te lossen met genoeg én de juiste verlichting.

2. Sfeer creëren: Meer dan ooit is de winkelbeleving van jouw klanten van groot belang. Verlichting kan worden gebruikt om de juiste sfeer te creëren en de beleving te ondersteunen in jouw winkel. Een warmere sfeer kan bijvoorbeeld worden gecreëerd met zachtgeel licht, terwijl een modernere sfeer kan worden bereikt met wit(ter) licht.

3. Productdetails benadrukken: Verlichting kan helpen bij het benadrukken van specifieke productdetails en kan de perceptie van kwaliteit en waarde van producten verbeteren. Bijvoorbeeld, het gebruik van heldere verlichting kan de kleur en textuur van kleding of sieraden verbeteren, waardoor klanten meer geneigd zijn om deze producten te kopen. In bakkerijen wordt er juist gebruik gemaakt van warmer en geler licht. Dit zorgt voor een ambachtelijke uitstraling en laat de kleuren van het brood nog beter tot zijn recht komen. Verlichting in retailomgevingen moet zorgen voor voldoende helderheid en verlichting zodat klanten producten duidelijk kunnen zien.

4. Comfortabel winkelen: Het is belangrijk dat klanten zich op hun gemak voelen tijdens het winkelen. Verlichting speelt hierbij een belangrijke rol omdat het kan helpen bij het creëren van een veilige en comfortabele omgeving. Een te grote hoeveelheid licht kan juist weer vervelend zijn aan de ogen van klanten.

5. Tijd van de dag: De verlichting moet worden aangepast aan de tijd van de dag om een bepaalde sfeer te creëren en klanten op verschillende momenten van de dag aan te trekken. Zo zal een lunchroom meer licht nodig hebben om op een lichte dag goed naar binnen te kunnen kijken.

Verlichting is een krachtig instrument voor retailers om de algehele sfeer en beleving in de winkel te verbeteren en de aandacht van klanten te trekken. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen functionele verlichting en esthetische aspecten om een omgeving te creëren die uitnodigend is en klanten aantrekt.

Een professioneel verlichtingsplan & advies

Een professioneel verlichtingsplan voor jouw zaak? Goede keuze! Een professioneel verlichtingsplan heeft een ontwerp dat specifiek is gemaakt om de verlichting in jouw specifieke ruimte of omgeving te optimaliseren. Dit plan wordt dus specifiek toegepast op de ruimte waar jij de verlichting wilt hebben. Dit kan bijvoorbeeld een winkel, kantoor, restaurant of andere ruimte zijn.

In dit verlichtingsplan houden we rekening met de functionele en technische aspecten van de verlichting en de ruimte. Het doel is om de juiste hoeveelheid licht te bieden voor de activiteit(en) in de ruimte, terwijl er ook aandacht wordt besteed aan de sfeer en uitstraling. In winkels draait het uiteraard niet alleen om het verlichten van de producten, maar om de volledige winkelbeleving. Daarnaast houden we ook rekening met de energiezuinigheid van de verlichting.Een professioneel verlichtingsplan wordt gemaakt door een specialist in verlichtingsontwerp. Deze specialist zal de ruimte analyseren en rekening houden met factoren zoals de functie van de ruimte, de hoeveelheid daglicht, de openingstijden van de zaak, de type producten en de locatie van de producten in de ruimte. Er zal ook rekening worden gehouden met de doelgroep van de ruimte en het gewenste gevoel dat de verlichting moet oproepen. Verlichtingsadvies is een waardevol proces om de beste oplossingen te vinden voor het verlichten van jouw zaak.

Energiezuinigheid & energiebesparing

Voor de energiezuinigheid maken we uitsluitend gebruik van ledverlichting. LED-verlichting wordt steeds populairder in winkels vanwege de vele voordelen ten opzichte van traditionele verlichtingssystemen. Ontdek hieronder de eigenschappen van ledverlichting:

1. Energie-efficiëntie: LED-verlichting verbruikt tot 80% minder energie dan traditionele verlichting, wat resulteert in lagere energiekosten.

2. Langere levensduur: LED-verlichting gaat langer mee dan traditionele verlichting, wat betekent dat er minder vaak vervanging nodig is. Dit vermindert niet alleen de onderhoudskosten, maar vermindert ook de hoeveelheid afval.

3. Flexibiliteit in design: LED-verlichting biedt meer mogelijkheden voor creatieve verlichtingsontwerpen vanwege de compacte grootte en de beschikbaarheid van verschillende kleurtemperaturen.

4. Kleurweergave & kleurtemperatuur: LED-verlichting kan een breed spectrum van kleuren weergeven, waardoor producten er helderder en aantrekkelijker uitzien.

5. Richtingsgerichte verlichting: LED-lampen zijn richtingsgericht, waardoor ze de verlichting kunnen richten op specifieke gebieden van de winkel of op specifieke producten om deze extra te benadrukken.

6. Geen UV-straling: LED-verlichting geeft geen ultraviolette (UV) straling af, wat schadelijk kan zijn voor producten en kan leiden tot verkleuring of vervaging.

Kortom, LED-verlichting biedt zeer veel voordelen voor winkels, zoals energie-efficiëntie, flexibiliteit in design en kleurweergave, richtingsgerichte verlichting en het verminderen van schade aan producten door UV-straling.

Verlichting voor showrooms

Ook in showrooms is verlichting van cruciaal belang, omdat het de manier waarop producten worden waargenomen en ervaren beïnvloed. De belangrijke aspecten van winkelverlichting zijn ook van toepassing op showrooms. Al deze factoren kunnen helpen bij het creëren van een aantrekkelijke en effectieve verlichting in de showroom, waardoor de producten beter tot hun recht komen en bezoekers worden aangemoedigd om te blijven en meer te leren over wat er wordt aangeboden. Verlichting nodig voor jouw showroom? Laat het ons weten. We denken graag mee voor een optimale oplossing.

Een verlichtingsplan op maat?

Wil jij graag een verlichtingsplan op maat en een offerte voor jouw zaak? Vraag via onderstaande knop gemakkelijk een verlichtingsplan aan. Een van onze adviseurs neemt vervolgens contact met je op om de wensen en mogelijkheden voor jouw zaak in kaart te brengen. Zo zetten we jouw zaak pas écht in het zonnetje!

Liever zelf aan de slag?

Liever zelf aan de slag met een verlichtingsplan? Geen probleem, we ondersteunen je graag met een stappenplan voor het ontwikkelen van jouw eigen winkelverlichtingsplan. Download hieronder het stappenplan voor winkelverlichting.