6 tips voor de beginnende food fotograaf – PEACK
food fotografie van een broodje advocado

6 tips voor een beginnende food fotograaf

2 MEI 2022

Share:

Food fotografie blog part I: Smartphone editie.


Eten fotograferen klinkt makkelijker dan het is. Tegenwoordig kun je met de camera op je smartphone al goede foto's maken. Maar waar moet je verder op letten voor de beste food foto's? Met deze tips voor de beginnende food fotograaf maak jij in no-time de beste foto's.


tip 1: gebruik goede apparatuur

Smartphone camera’s zijn de afgelopen jaren steeds beter geworden, dus om een goede foto te kunnen maken heb je tegenwoordig genoeg aan je smartphone. Als je van plan bent om de foto’s op social media te plaatsen dan is de kwaliteit van je smartphone camera ruim voldoende. Let er wel op dat je geen te oude telefoon gebruikt. Hoe ouder je telefoon, hoe minder de kwaliteit van de camera is.


Als je geen vaste hand hebt, is fotograferen met een statief echt aan te raden. Op internet zijn er smartphonehouders en statieven in allerlei formaten te vinden. Je zet simpelweg je smartphone vast in de houder en je kunt er meteen mee aan de slag.


tip 2: zorg voor de juiste belichting 

By far het belangijkste is genoeg licht en het juiste licht. De mooiste belichting voor food fotografie is zacht daglicht. Zorg er daarom voor dat je producten bij een raam fotografeert of op een plek waar er genoeg daglicht naar binnen valt. Kijk wel uit met felle zon, dit kan namelijk zorgen voor harde schaduwen op de foto. Als je de zon toch niet kunt ontwijken dan kun je gebruik maken van een reflectiescherm om het licht te weerkaatsen. Voor food fotografie heb je geen groot scherm nodig, je kunt er ook zelf een maken van aluminiumfolie.


Als je nog een stapje verder wil gaan dan kun je ook een kleine opnametent aanschaffen in combinatie met een daglichtlamp. Een opnametentje is een wit tentje die je om het product kan neerzetten, je bouwt dus eigenlijk je eigen mini fotostudio. Zo’n tentje zorgt voor een constante "omgeving" en met de lamp kan je het product contant belichten.


Maak voor food fotografie geen gebruik van de flitser, deze zorgt voor lelijke reflecties in het eten en creëert net als zonlicht harde lijnen en schaduwen.


Let op! In winkels wordt veelal gebruik gemaakt van gekleurde LEDs om producten mooier aan te lichten. Bijvoorbeeld rood in slagerij of geel in de bakkerij, probeer dit licht te vermijden tijdens het fotograferen. De kleur van het licht zal anders alle kleuren op de foto beinvloeden.


food fotografie kom yoghurt met perzik en muesli

tip 3: geef de foto meer sfeer

Natuurlijk staat het product centraal in de foto, maar door het gebruik van een achtergrond zorg je voor meer sfeer in de foto. Bedenk van tevoren wat voor sfeer je wil creëren in je foto en pas daar je achtergrond op aan.


Om de foto nog iets meer aan te kleden kun je gebruikmaken van enkele attributen. Fotografeer je een aardbeientaart? Leg er dan bijvoorbeeld een taartschep, schoteltjes en wat losse aardbeien bij. Maak je een foto van een stuk vlees? Leg het dan op een snijplank en leg er een groot mes bij. Let er wel op dat je niet teveel props gebruikt, dit kan ervoor zorgen dat de foto druk of rommelig wordt en dit neemt weg van het product waar de foto om draait.

Tip! Wil je gemakkelijk een leuke achtergrond - ook wel backdrop - koop dan een kant en klare achtergrond. Je kan zo'n backdrop ook zelf maken van stof of een decoratief materiaal. Een coole website hiervoor is bijvoorbeeld foodborden.nl ook voor inspiratie, maar er zijn talloze manieren om aan een goede backdrop te komen. Let wel op, als je een donkere backdrop kiest heb je weer meer licht nodig.


tip 4: kies de beste compositie

Hoewel het logisch lijkt om het product in het midden van de foto te plaatsen is het des te interessanter om dit niet te doen. De bekendste regel voor compositie is de "rule of thirds". Bij de rule of thirds verdeel je het beeld denkbeeldig in 9 gelijke vlakken zoals op de foto hiernaast. Door het product op een kruispunt van de verdeling te plaatsen wordt de foto meteen een stuk spannender om naar te kijken.


Tip! je kan het raster ook gewoon op je iPhone aanzetten onder instellingen > camera > raster (of grid).


Perspectief speelt ook een grote rol in food fotografie. Fotografeer je product eens vanuit verschillende hoeken en vanaf verschillende hoogtes. Je kunt zo zelf bepalen vanuit welke hoek je product het beste naar voren komt.

voorbeeld raster food fotografie

tip 5: de camera instellingen

Op je smartphone kan je niet al te veel instellen bij het maken van foto's. Daarom is het belangrijk dat je goede belichting hebt voor je producten. Er bestaan apps waar je wel bijvoorbeeld de belichting, het contrast, de schaduwen of de kleuren wat kan aanpassen. Maar eigenlijk valt de grootste winst te halen met goede belichting en of een professionele camera.


Tip! Met de Lightroom app van Adobe heb je een aantal functies die je standaard niet hebt op de camera app van de meeste telefoons. Wil je weten welke instellingen je moet gebruiken lees dan part II van deze fotografie blog over food fotografie voor gevorderden.


tip 6: nabewerking

Een goede foto heeft niet veel bewerking nodig, maar een kleine touch up kan je foto vaak net iets sprekender maken. Vaak is het oplichten en het iets aanscherpen van het contrast al voldoende. De foto moet er nog wel realistisch uitzien, dus probeer de foto niet te veel te bewerken.


Met de ingebouwde bewerkingsapp kun je de meeste simpele aanpassingen zoals contrast en helderheid prima doen, maar er zijn ook gratis foto-bewerkingsapps die je toch net even iets meer functies geven. Lightroom is een goede optie, je kunt hiermee je foto’s iets preciezer bewerken. Daarnaast zijn er ook veel (gratis) presets te vinden voor Lightroom. Presets zijn vooraf opgestelde instellingen die automatisch worden toegepast. Dit is een erg handige functie voor als je een bepaald kleurenthema wil aanhouden, je kiest dan simpelweg dezelfde preset voor je foto’s.


Let op! Als je een preset aanschaft of gebruikt zorg er dan voor dat de preset is gemaakt voor het toestel waar je foto's mee maakt. Een preset voor een full frame camera werkt niet altijd op een iPhone foto.


nabewerking op de laptop

Hou onze blog in de gaten voor de follow-up blog voor de gevorderde food fotograaf met een professionele camera.


Wil je graag meer informatie? Neem dan contact met ons op

Aanbevolen producten 

CONTACT ONS
NIEUWSGIERIG NAAR WAT WIJ VOOR JOUW WINKEL KUNNEN DOEN?
Neem dan eens contact op en vraag naar de mogelijkheden? Wij adviseren je graag vrijblijvend.