7 trucs om te besparen op de energierekening – PEACK
Sfeerbeeld van interieurtips voor beginnende winkelier

7 No-nonsense trucs om met koeltechniek te besparen op de energierekening

11 November 2022

Share:

Voordat je gaat lezen. Dit artikel is niet interessant voor iedereen, maar zéker interessant voor wie gebruik maakt van koeltechniek in de winkel of de werkruimte.
Dat energieverbruik hét gespreksonderwerp van de dag is, mag duidelijk zijn. Veel verswinkeliers weten namelijk door de constante prijsstijgingen niet waar ze aan toe zijn. Dit resulteert in het stellen van prioriteiten. Eerst laaghangend fruit voor de korte termijn en later investeringen in verduurzaming met nieuwe apparatuur. Wil je meer weten over onze handige korte termijn besparingstrucs in de winkel? Lees dan snel verder!
In de meeste verswinkels bestaat de energierekening uit een mix van verbruik door verlichting, verwerkingsapparatuur en koeltechnische installaties. Speciaal hiervoor hebben we bij onze zusterorganisatie Emondt KMI navraag gedaan voor een zestal handige trucs voor de snelle oplossing. (De duurzame tips voor de toekomst komen in de volgende nieuwsbrief, dus houd die goed in de gaten.)

De trucs zijn uiteraard per installatie verschillend. Over het algemeen wordt de meeste energieverspilling bij je koelinstallatie veroorzaakt door het dagelijks gebruik. Je zou het ‘goed gebruik’ kunnen noemen. Veel trucs zijn daarom voor de hand liggend, maar toch willen we deze met je delen. Gewoon voor het geval dat je je er toch niet bewust van bent.

Truc 1
: Laat jezelf niet in de kou staan
Laat koel- en vriesceldeuren niet onnodig open staan. Hierdoor verlies je ongemerkt enorm veel koude lucht. Hierdoor zal de koelinstallatie harder moeten werken op om temperatuur te komen.

Truc 2: Wees als de bliksem
Verwerk de producten buiten de koeling zo snel mogelijk, zodat er nadien niet weer veel energie gebruikt hoeft te worden om de producten terug in te koelen worden (productkwaliteit holt hierbij ook achteruit). Voorkom ook warme producten in een koeltoonbank.

Truc 3: Voorkom permafrost
Zet de koeling niet onnodig laag in temperatuur. Te hard koelen is niet nodig en zal meer energie verbruiken dan nodig.

Truc 4: Goed beslagen te ijs
Bespaar energie met een dagafdekking met bijvoorbeeld glasschuif- of draaideuren. Door afsluiting van de koelinstallatie verlies je minimaal koele lucht. Dit verschil is voornamelijk groot bij oudere zelfbedieningsmeubels. 

Truc 5: Ga niet over een nacht ijs
Zorg voor een goede nachtafdekking bij bijvoorbeeld toonbanken, of andere open koelingen. Tijdens de nacht speelt het gemak van het pakken van producten geen rol. Hierdoor is een nachtafdekking altijd een goede optie. 

Truc 6: Beter voorkomen dan genezen
Zorg voor een goed onderhouden koelinstallatie. Oude en slecht onderhouden koelinstallaties verbruiken toonbaar meer energie dan nieuwe en goed onderhouden toonbanken. Laat onderhoud periodiek uitvoeren.

Truc 7: Blaas niet te hoog van de toren
Stapel producten niet te hoog op in een koeltoonbank. Door hoger dan 13cm te stapelen wordt de luchtcirculatie verbroken en kan koude lucht naar buiten geblazen worden. Hierdoor zal de installatie harder moeten werken om op temperatuur te blijven.

Vond jij deze trucs handig? Of kende je ze al, en zijn ze al onderdeel van ‘goed gebruik’ in jouw winkel? Misschien kunnen wij jou in het volgende artikel nog een stap verder helpen. Volgende nieuwsbrief komen we namelijk met een opsomming van criteria waarmee jij zelf de beste keuze kan maken om met koeltechniek te besparen op je energierekening.

Heb jij vragen over dit artikel of kunnen wij jou ergens anders mee helpen? Neem gerust contact met ons op!
Wil je graag meer informatie? Neem dan contact met ons op
CONTACT ONS
NIEUWSGIERIG NAAR WAT WIJ VOOR JOUW WINKEL KUNNEN DOEN?
Neem dan eens contact op en vraag naar de mogelijkheden? Wij adviseren je graag vrijblijvend.