Tips & Inspiratie

Hier lees jij alles over onze blogs, tips en nieuwste projecten.

Hoe ziet de verswinkel van de toekomst eruit?

Hoe ziet de verswinkel van de toekomst eruit?

<< Terug naar overzicht

hoe ziet de verswinkel van de toekomst eruit?

2 MEI 2022

Share:

We leven in een snel veranderende wereld. Zeker wanneer je naar de afgelopen jaren kijkt, zijn er bijzonder veel verandering in de samenleving geweest. Zo ook in de gemiddelde verswinkel. Denk aan de digitalisering, verandering in koop- en winkelgedrag, en bijvoorbeeld de grote nadruk op beleving in plaats van het pure “kilo’s kopen”. Met het oog op de toekomst mogen we dan ook verwachten dat deze trends zich de komende jaren doorzetten. Als eigenaar van een verswinkel wil je er zeker van zijn dat je de verswinkel van de toekomst bent. Dat je meegaat met de tijd. Hoe ziet de verswinkel van de toekomst er dan uit?

In dit artikel nemen we 4 trends door van de verswinkel voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan het jaar 2025 of zelfs 2050. Bepaalde zaken die nu al spelen, gaan dan alleen nog maar meer aanwezig zijn. In de praktijk lijkt het erop dat we de volgende veranderingen mogen verwachten:

1: Nóg meer technologie

De steeds meer digitale wereld komt overal terug, zo ook in de verswinkel. Waar enkele jaren geleden pinbetalingen steeds meer terrein won, is nu de mobiele betaling die op komt zetten. In juli 2021 was 19% van alle contactloze betalingen al met een mobiele telefoon of wearable. Mede door corona is het gebrek aan contant geld aan de toonbank met 43% gedaald. Bekijk de factsheet over betalen aan de toonbank?

Steeds meer mensen bestellen ook online boodschappen of maaltijden en het aantal aanbieders is dit jaar weer flink uitgebreid met de komst van flits-bezorgers als Zapp, Flink, Getir en Gorilla’s. Plus de al bestaande maaltijdbezorgers als UberEats, Thuisbezorgd en Deliveroo. Allen opererend via een app of mobiele site, waar men direct mobiel kan afrekenen. Wat heeft dit voor invloed op de verswinkel? De consument went hierdoor aan online betalen maar eveneens aan mooi uitziende verpakkingen en snelle service. Dit zal in de toekomst meer vragen voor de verswinkel ondernemer.

Heb jij hier al een over nagedacht met jullie team? Elke winkel heeft hier op zijn eigen manier mee te maken onafhankelijk van de locatie, de doelgroep en het type winkel.

2: Zelfbediening, zelfbediening, zelfbediening​

Dit is een trend die al jaren zichtbaar is in verswinkels. Mede ingegeven door corona is deze trend echter in een stroomversnelling gekomen. Door routing aan te brengen in je winkel om 1,5 meter afstand te kunnen houden zijn er andere plaatsen in je winkel waar klanten stilstaan. Op die plaatsen krijg je de mogelijkheid om in de zelfbediening producten onder de aandacht te brengen. Verras klanten met mooie of nieuwe producten en zie de gemiddelde besteding per klant stijgen.

3: Modulaire inrichting​

Door het jaar heen verandert de invulling van de verswinkel. Creëer een beleving voor klanten gericht op thema’s. Voor de hand liggend zijn thema’s als Sinterklaas, Pasen etc. maar dit kan nog voor talloze andere thema’s. Wij zien dat dit flexibiliteit eist aan de winkelinrichting. Een meubel kunnen ombouwen van bediening naar zelfbediening, een extra presentatiekar voor drukkere weekenden, enzovoorts.

Je productaanbod verandert door de week maar ook door het jaar. Het is dan key dat je interieur gemakkelijk aan te passen is, anders wordt het niet gedaan. Daar komt het een en ander bij kijken, maar levert onderaan de streep extra omzet op.

4: Dynamische verlichting​

Tot slot een innovatie waar wij erg enthousiast over zijn: dynamische verlichting. Dit is winkelverlichting die automatisch aanpast naar gebeurtenissen in de winkel. Is er even geen klant in de winkel? Dan dimt het systeem een groot aantal spots zonder dat het vanaf buiten minder licht lijkt. Zodra een klant binnenkomt, komt de verlichting weer terug naar 100%.

Hierbij kan je de aandacht van een klant sturen bij binnenkomst en als deze nog buiten de winkel staat. Nog specifieker producten presenteren.

Omdat dit systeem energiebesparend is kan je voor deze investering gebruikmaken van Energie-investeringsaftrek waardoor dit systeem niet duurder is dan statische winkelverlichting.

Is je interesse gewekt door deze tips? Neem dan contact met ons op!

Wil je graag meer informatie? Neem dan contact met ons op
CONTACT OPNEMEN
Producten die horen bij deze blog

CONTACT ONS
NIEUWSGIERIG NAAR WAT WIJ VOOR JOUW WINKEL KUNNEN DOEN?
Neem dan eens contact op en vraag naar de mogelijkheden? Wij adviseren je graag vrijblijvend.
CONTACT OPNEMEN

Terug naar blog