Koeltoonbanken

Koeltoonbanken & Koelvitrines

Om producten in verswinkels vers te houden en de houdbaarheid te verlengen, zijn koeltoonbanken een onmisbaar onderdeel van de uitrusting van een verswinkel. In de koeltoonbank kunnen producten zoals vlees, vis, kaas en gebakjes worden tentoongesteld en bewaard. De koeltoonbanken zijn ontworpen om de producten op een koele temperatuur te houden zonder ze te bevriezen. Hierdoor blijven de producten vers en smakelijk, en kunnen ze langer bewaard worden.

Een koeltoonbank kan worden gebruikt in verschillende soorten winkels, zoals speciaalzaken, slagerijen, viswinkels en bakkerijen. De koeltoonbank is een belangrijk onderdeel van het interieur van deze winkels, omdat het niet alleen de producten koel houdt, maar ook aantrekkelijk presenteert aan klanten.

De verschillende soorten koeltoonbanken 

Er zijn verschillende soorten koeltoonbanken beschikbaar, die allemaal zijn ontworpen voor specifieke toepassingen en gebruiksscenario's. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

1. Statische koeltoonbanken: Dit zijn de meest eenvoudige een veelal goedkopere koeltoonbanken, waarbij de platen in de koeling worden gekoeld. Dit type koeltoonbank is het meest geschikt voor de presentatie van simpele gekoelde producten die niet te vaak worden verplaatst.

2. Geforceerde koeltoonbanken: Bij dit type koeltoonbank wordt koude lucht gelijkmatig verdeeld door middel van een ventilator, waardoor een constante temperatuur wordt gehandhaafd en producten snel kunnen worden gekoeld. Dit type koeltoonbank is krachtiger en hierdoor ook geschikt voor de presentatie van producten die vaak worden verplaatst, zoals salades, zuivelproducten en vleeswaren.

3. Gecombineerdekoeltoonbanken: Dit innovatieve type koeltoonbanken zien we steeds vaker, voornamelijk bij onze partner Emondt KMI. Dit is een geforceerde koeltoonbank met een glycol koeling in de platen van de koeling. Dit is één van de krachtigste en stabielste koeltoonbanken. Dankzij de stabiliteit van de koeling is dit niet alleen een zeer krachtige koeling, maar ook een zeer zuinige koeltoonbank met weinig tot geen uitdroging in de producten.

Wat is plaatkoeling in een koeltoonbank?

Plaatkoeling is een statisch koelsysteem dat wordt gebruikt in sommige koeltoonbanken om de producten op de juiste temperatuur te houden. Bij plaatkoeling wordt een plat oppervlak van veelal roestvrij staal gebruikt als koeloppervlak, waarop de producten worden geplaatst. Het koeloppervlak wordt gekoeld door middel van koudemiddel dat door buizen stroomt. Het koude oppervlak koelt de producten af. 

Wat is de juiste temperatuur voor een koeltoonbank?

De juiste temperatuur voor een koeltoonbank hangt af van het type product dat erin wordt bewaard en verschillende omgevingsfactoren. Over het algemeen moeten bederfelijke producten zoals vlees, vis en zuivelproducten op een temperatuur van tussen de 0°C en 4°C worden bewaard om de versheid te behouden en de groei van bacteriën te voorkomen. Sommige producten, zoals kaas en chocolade, kunnen op een iets hogere temperatuur worden bewaard, bijvoorbeeld tussen de 4°C en 8°C, afhankelijk van het type.

Als de temperatuur te hoog is, kan dit leiden tot bederf van de producten en het risico op voedselvergiftiging vergroten. Als de temperatuur te laag is, kunnen sommige producten aanvriezen, waardoor de kwaliteit van de producten wordt aangetast.

Wat de juiste instelling is voor jouw koeltoonbank, is ook afhankelijk van andere factoren in jouw zaak. Staat er bijvoorbeeld een steamer of frituurpan dicht bij jouw koeltoonbank? Dan kan dit effect hebben op de temperatuur in de koeltoonbank. Het inschakelen van een expert kan hierbij een interessante keuze zijn.

Het effect van luchtcirculatie in een koeltoonbank

Luchtcirculatie is een belangrijk aspect van veel koeltoonbanken, omdat het een cruciale rol speelt bij het behouden van de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad in de koeltoonbank. Door luchtcirculatie wordt de lucht gelijkmatig verdeeld in de koeltoonbank en wordt een luchtgordijn gecreëerd. Als er geen luchtcirculatie is, kan de lucht stagneren en kunnen er temperatuurverschillen ontstaan die leiden tot vochtigheid, condensatie en een ongelijkmatige temperatuur in de koeltoonbank. Bovendien kan luchtcirculatie in een koeltoonbank helpen om de energie-efficiëntie te verbeteren, omdat het de lucht gelijkmatig verdeelt en ervoor zorgt dat de koelmachine niet harder hoeft te werken dan nodig is.

Koeltoonbanken voor vlees en vis in de slagerij en visspeciaalzaak

Koeltoonbanken voor slagerijen en visspeciaalzaken zijn speciaal ontworpen om producten op een hygiënische manier te presenteren en op te slaan, terwijl ze tegelijkertijd op de juiste temperatuur worden gehouden om de versheid te behouden. Dit zijn de kenmerken van een slagerij koeltoonbank:

1. Temperatuurbeheersing: Toonbanken in slagerijen en visspeciaalzaken moeten op de juiste temperatuur worden gehouden om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen. Koeltoonbanken voor slagerijen en visspeciaalzaken zijn daarom voorzien van krachtige koelsystemen die zorgen voor een constante temperatuur tussen de 0°C en 4°C.

2. Hygiëne: Het is van essentieel belang dat producten in slagerijen en visspeciaalzaken op een hygiënische manier worden gepresenteerd. Daarom zijn koeltoonbanken voorzien van gemakkelijk te reinigen oppervlakken en een afvoersysteem om vocht en vuil af te voeren.

3. Verlichting: Koeltoonbanken voor slagerijen en visspeciaalzaken zijn voorzien van LED-verlichting om de producten goed te belichten en hun kleur en textuur te accentueren. Dit helpt klanten bij het maken van een keuze en zorgt voor een aantrekkelijke presentatie.

4. Glazen front: Een glazen front biedt klanten een duidelijk zicht op de producten, zonder dat ze de hygiëne in gevaar brengen. Bovendien zorgt het voor een aantrekkelijke presentatie en kan het klanten verleiden om meer te kopen.

5. Customisatie: Koeltoonbanken voor slagerijen en visspeciaalzaken kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van een winkel, zoals de grootte, het aantal compartimenten, eventuele zelfbediening en de afwerking. Dit zorgt voor een op maat gemaakte oplossing die perfect past bij de winkel en de producten die worden verkocht. Bij visspeciaalzaken wordt er ook vaak een compartiment ingericht voor scherfijs.

Koeltoonbank voor de bakkerij

Een koeltoonbank in een bakkerij is speciaal ontworpen om de versgebakken producten, zoals broodjes, taarten, gebak en andere lekkernijen op een aantrekkelijke manier te presenteren aan klanten. Een koeltoonbank voor een bakkerij is meestal voorzien van glazen vitrine en een koelsysteem om de producten op de juiste temperatuur te houden.

Er zijn verschillende soorten koeltoonbanken beschikbaar voor bakkerijen, afhankelijk van de grootte van de winkel, de hoeveelheid producten die verkocht worden en de beschikbare ruimte. Sommige koeltoonbanken zijn ontworpen om alleen gebak te presenteren, terwijl andere meer geschikt zijn voor de verkoop van broodjes, sandwiches en andere hartige producten.

Koeltoonbank voor horeca & cafetaria

Koeltoonbanken zijn een onmisbaar onderdeel van de horeca. Ze worden gebruikt om voedsel en dranken op de juiste temperatuur te houden en aantrekkelijk te presenteren aan klanten. In de horeca worden koeltoonbanken vaak gebruikt in cafés, restaurants, hotels, buffetten en cateringbedrijven.

Een belangrijke eigenschap van een koeltoonbank is de presentatie. Klanten moeten worden aangetrokken door de uitstalling van de toonbank. Koeltoonbanken worden vaak ontworpen met een glazen wand zodat klanten kunnen zien wat er in de koeling ligt. Interne verlichting wordt ook vaak gebruikt om het voedsel en dranken goed te verlichten zodat klanten kunnen zien wat er beschikbaar is. De afmetingen van een koeltoonbank zijn ook belangrijk. Het is belangrijk om te kiezen voor een koeltoonbank die past bij de grootte van de cafetaria. Sommige toonbanken zijn groot en bieden veel opslagruimte voor voedsel en dranken, terwijl andere klein en compact zijn en slechts enkele items kunnen opslaan. Het is belangrijk om de juiste grootte te kiezen om efficiënt gebruik van de ruimte te maken.

Het kiezen van de juiste koeltoonbank voor jouw horecabedrijf hangt af van een aantal factoren, waaronder de grootte van het bedrijf, het type gerechten dat wordt geserveerd en de beschikbare ruimte. Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een koeltoonbank zijn onder meer de capaciteit, de temperatuurregeling, de hygiëne-eisen en de presentatiemogelijkheden. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het energieverbruik en de kosten van de koeltoonbanken bij het maken van je keuze.

Het belang van een hoge kwaliteit koeltoonbank

Een hoge kwaliteit koeltoonbank is van groot belang voor de versheid van producten. Een koeltoonbank van hoge kwaliteit houdt de producten stabieler op de juiste temperatuur, waardoor de versheid en kwaliteit van de producten behouden blijven en hierdoor ook de verkooptermijn. Dit is vooral belangrijk voor bederfelijke producten zoals vlees, vis en zuivelproducten. Buiten het behoud van de kwaliteit van jouw producten, speelt de duurzaamheid ook een belangrijke rol. Een koeltoonbank van hoge kwaliteit is vaak energiezuiniger en duurzamer, wat kan leiden tot lagere energiekosten en minder impact op het milieu. Ook is het aanschaffen van een koeltoonbank een belangrijke investering, waarin je niet voor een slechte of korte termijn oplossing wilt kiezen.

Hoe maak je de keuze voor een juiste koeltoonbank?

Het kiezen van de juiste koeltoonbank hangt af van verschillende factoren, waaronder het type product dat je wilt verkopen, de beschikbare ruimte in de winkel en het budget dat je hebt. Hier zijn enkele factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste koeltoonbank:

1. Type product: Afhankelijk van het type product dat je wilt verkopen, zijn er verschillende soorten koeltoonbanken beschikbaar. Zo zijn er koeltoonbanken speciaal ontworpen voor vlees, vis, zuivelproducten, gebak en meer. Het is belangrijk om een koeltoonbank te kiezen die geschikt is voor het type product dat je wilt verkopen.

2. Capaciteit: De grootte van de koeltoonbank hangt af van de hoeveelheid producten die je wilt verkopen en de beschikbare ruimte in de winkel. Het is belangrijk om een koeltoonbank te kiezen die groot genoeg is om de producten die je verkoopt op te slaan en te presenteren, maar ook past in de beschikbare ruimte in de winkel.

3. Vormgeving: De vormgeving van de koeltoonbank is ook belangrijk omdat het de presentatie van de producten beïnvloedt. Er zijn verschillende vormen en stijlen beschikbaar, zoals gebogen of rechte glazen wanden, verschillende kleuren en materialen.

4. Budget: Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met het beschikbare budget. Er zijn verschillende opties beschikbaar in verschillende prijsklassen. Het is belangrijk om een koeltoonbank te kiezen die past binnen het beschikbare budget, maar ook aan de vereisten voor het type product dat je wilt verkopen.

Heb jij een koeltoonbank nodig of heb je hulp nodig bij het samenstellen van een gekoeld winkelinterieur? Dan is het te adviseren om een expert te raadplegen.

Een geschikte partner voor jouw koeltechniek

Ben jij aan het oriënteren om een koeltoonbank kopen of naar een volledige winkelinrichting? Dan is Emondt KMI hierin een kwalitatieve en betrouwbare partner. Voor zaken van groot tot klein. Voor iedere zaak is een aantrekkelijk en functioneel winkelinterieur van belang. Omdat elke winkel uniek is, is een koeltoonbank, plan en aanpak op maat van belang. Wil jij een koeltoonbank leasen of een winkelinterieur met een leaseplan? Neem gerust contact met ons op of direct met Emondt KMI. We helpen je graag om jouw zaak de winkelbeleving te geven die het verdient.

Advies over jouw (koel)toonbank of winkelinterieur?

Op zoek naar een (koel)toonbank of een volledig winkelinterieur? Neem dan gerust contact met ons of Emondt KMI op!

We kijken graag met je mee naar een geschikte oplossing.