Tips & Inspiratie

Hier lees jij alles over onze blogs, tips en nieuwste projecten.

5 interieurtips voor de beginnende winkelier

5 interieurtips voor de beginnende winkelier

<< Terug naar overzicht

2 MEI 2022

Share:

Tip 1: Maak het je klant makkelijk

Het doel van de winkelinrichting moet uiteindelijk altijd zijn om het klanten zo makkelijk mogelijk te maken om tot aankoop over te gaan. Hierdoor is het belangrijk om de basis bijvoorbeeld goed op orde te hebben. Denk aan zaken als:

- Logische indeling winkel: Maak het je klant zo makkelijk mogelijk door voor een logische winkelinrichting te kiezen. Een winkelinrichting waarbij verschillende type producten allemaal bij elkaar staan. Je maakt onderscheid tussen verschillende soorten producten door ze allemaal gegroepeerd een plekje te geven. Dit valt ook samen met een looproute die we hieronder bespreken.

- Duidelijke prijslabels: Niets heeft zo’n negatief effect op klanten als missende prijslabels. Hierdoor is er al meteen sprake van een afknapper. Een klant hoort nul moeite te hoeven doen om achter de prijzen te komen. Het is één factor voor het minimaliseren van de weerstand die een klant voelt. Hoe minder er ‘mis’ is, hoe sneller de klant tot aankoop overgaat.

KLIK HIER VOOR HET PEACK PRIJSKAARTSYSTEEM.

Voldoende informatie: Tot slot is het ook erg belangrijk om voldoende informatie beschikbaar te stellen. Bied je bijvoorbeeld sinds kort nieuwe producten aan? Of ben je sowieso een beginnende winkelier met innovatieve producten? Dan is volledigheid van informatie een belangrijke factor. Stel hier bijvoorbeeld borden, kaartjes of extra grote labels voor beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een infographic over je productieproces.

Tip 2: Goede looproute kiezen

Dan belanden we vervolgens bij één van de belangrijkste onderdelen van een goede winkel; de looproute. Een optimale looproute ligt deels in het verlengde van de vorige tip. Echter is er ook nog een andere reden om te kiezen voor een zo goed mogelijke looproute. Tezamen gaat het hier om de volgende redenen:

- Minimaliseert klantkeuzes: Een klant heeft het liefste dat de meeste keuzes voor hem of haar worden gemaakt. Dat wil zeggen; een duidelijke looproute maakt het veel makkelijker om naar binnen te lopen. Kom je een winkel binnen en is het niet helder waar je kan wachten of een deel zelfbediening is? Dan wordt een klant gedwongen na te gaan denken en keuzes te maken. Dit zorgt voor weerstand. Vermijd dit zoveel mogelijk.

- Klanten komen langs gehele assortiment: Daarnaast komen klanten dankzij een slimme looproute langs je gehele assortiment. Bijvoorbeeld door middel van een zigzagroute. Zo maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. En bovendien leidt het tot (veel) meer verkopen. Zet je interieur daarom zodanig in, dat een klant wordt gedwongen om een vaste looproute aan te houden.

Tip 3: Op een slimme manier licht en kleur inzetten

Een ander punt dat zeker niet onbenoemd mag blijven, is het feit dat licht en kleur erg belangrijk zijn. De kleur en het lichtgebruik in je winkelinrichting moeten beiden op orde zijn.

Verschillende kleuren staan erom bekend dat ze verschillende emoties oproepen. Zo zijn donkerdere kleuren bijvoorbeeld vaak wat minder uitnodigend dan een zachte, lichte kleur. Echter kan het net zo goed zijn dat een donkere kleur juist weer goed aansluit op je doelgroep en assortiment. Let erop dat er een duidelijke gedachte achter de kleurencombinaties van je interieur zit.

Voor licht geldt in principe hetzelfde. In sommige winkel komt een wat donkerdere, luxueuze uitstraling beter tot z’n recht. Er ontstaat dan bijvoorbeeld een ietwat mysterieuze sfeer. In andere winkels is er juist weer behoefte aan gezelligheid, met bijvoorbeeld fel licht. Over het algemeen gesproken moet er altijd veel meer licht in een winkel dan je verwacht.

LEES HIER ONZE UITGEBREIDE BLOG OVER WINKELVERLICHTING.

Tip 4: Blijf dicht bij de doelgroep

De vierde tip van deze interieurtips heeft betrekking op de doelgroep. Interieurtips hebben namelijk alleen zin als je ze specifiek toepast op een bepaalde doelgroep. Iedere beginnende winkelier krijgt met een doelgroep te maken. Je richt je assortiment in op een bepaalde doelgroep of doelgroepen. Bijvoorbeeld jongeren, ouderen, vrouwen, mannen, sporters, kinderen, etc.

Bij verschillende doelgroepen passen verschillende interieuropties. Laten we als voorbeeld een persoon met een wat groter budget nemen. Deze persoon is op zoek naar een wat hoogwaardigere winkel. Een winkel met een luxe uitstraling. Wanneer het interieur hierin voorziet, is de kans aanwezig dat deze persoon bereid is wat meer te betalen. De algehele belevenis – ook wel beleving - in de winkel is dan dermate prettig, dat de prijs bijna onbelangrijk is.

Een ander herkenbaar voorbeeld is wanneer je doelgroep jongeren betreft. Dan is het qua interieur vaak slim om voor een moderne vloer, populaire muziek en veel ‘drukke’ kleuren te kiezen.

Kijk dus goed naar je doelgroep. Waar is deze nu echt naar op zoek?

Tip 5: kies voor een aantrekkelijke entree

Een entree zorgt voor de eerste indruk van jouw winkel. Van buitenaf is de entree namelijk het enige wat mensen van jouw winkel zien. Zeker in het begin heb je waarschijnlijk nog geen echte naamsbekendheid. Je moet het dan vooral doen met het aantrekken van voorbijgangers. De eerste stap om dit voor elkaar te krijgen, is dankzij de perfecte entree.

Veelal is de gevel een ondergeschoven kindje in het interieur terwijl dit zo belangrijk is voor de eerste indruk. Je kan vaak al met een of twee deuren en een strakke naam/signing de toon zetten voor je doelgroep.

De entree moet dan ook aansluiten op de identiteit van je winkel. Bovendien moet het natuurlijk opnieuw de doelgroep aanspreken. Tegelijkertijd is het zaak dat het voor potentiële klanten meteen duidelijk is wat ze bij jou aan producten kunnen vinden. Je hoeft daarom niet altijd all out te gaan, minimalistisch kan je al een hoop bereiken.

De eerste indruk blijft vaak hangen. De winkelinrichting bij de entree trekt de klant daarom naar binnen. Vervolgens moet het interieur in de winkel zelf voor de volgende stap zorgen.

Ben je dus van plan om op zeer korte termijn met een winkel te beginnen? Pas de bovenstaande interieurtips dan toe om voor een maximale efficiëntie te zorgen.

KOM JE HIER NIET HELEMAAL UIT OF WIL JE GEWOON EENS KOMEN PRATEN OVER JOUW CONCEPT, NEEM DAN CONTACT MET ONS OP.

Wil je graag meer informatie? Neem dan contact met ons op
CONTACT OPNEMEN
AANBEVOLEN VOOR JOU

CONTACT ONS
NIEUWSGIERIG NAAR WAT WIJ VOOR JOUW WINKEL KUNNEN DOEN?
Neem dan eens contact op en vraag naar de mogelijkheden? Wij adviseren je graag vrijblijvend.
CONTACT OPNEMEN
Terug naar blog